Retermia har levererat värmeåtervinningsutrustning till McDonald’s restauranger sedan 2010. De flesta McDonald’s-restauranger är öppna dygnet runt, vilket innebär att hustekniken och ventilationssystemen är mycket belastade.
Fetthaltig frånluft som en utmaning för värmeåtervinning
Framför allt måste en restaurangs värmeåtervinningssystem kunna fungera korrekt, även om fett samlas på dess yta under serviceintervallerna. Det är också av yttersta vikt att VÅV-enheten är lätt att tvätta.
Smutsen samlas som en tunn hinna på nålens yta, som är lätt att rengöra.
Nålvärmeväxlaren klarar tuffa förhållanden
Enligt McDonald’s Finlands byggchef Jaakko Peljo har Retermias utrustning klarat förhållandena i restaurangerna väl. I praktiken har den ekonomiska återbetalningstiden för investeringen varit cirka fem år. Peljo säger att nålvärmeväxlaren är bra och enkel att använda jämfört med konkurrerande lösningar: den är lämplig för tuffa förhållanden och tål fet och varm luft.
"Jag kan definitivt rekommendera Retermia för värmeåtervinning i storköksventilation."
Jaakko Peljo, McDonald's Oy
Hög uppsamlingskapacitet för smuts
Värmeytan med nålrören kan samla upp en stor mängd smuts utan att avsevärt öka tryckfallet på luftsidan eller äventyra värmeöverföringskapaciteten. En närbild av en McDonald’s-restaurangs VÅV-fläkt visar hur fett ansamlas som en tunn hinna runt nålarna.
När värmeöverföringsytan blir smutsig ökar också nålens ytarea, vilket kompenserar för den isolerande effekt som smuts har på värmeöverföringen.
Lätt att tvätta
Retermia VÅV-enheter är lätta att tvätta: de är utrustade med serviceluckor, en vattentät botten och flera dräneringsanslutningar. Det finns plats för en serviceperson inuti VÅV-fläkt och enhetsbottnen kan bära servicepersonens vikt. Frånluftskanalen kan sotas genom VÅV-fläkten genom att fläkten lutas åt sidan.