I Finlands högkvalitativa berggrund har det byggts och kommer att byggas anläggningar för många olika användningsområden.
Typiska exempel på underjordiska anläggningar är parkeringshus och idrottshallar, skyddsrum, kontrollcentraler och utrustningsrum för IT-teknik. Anläggningarna är vanligtvis utformade för att vara multifunktionella: en parkeringsplats eller idrottshall kan också utrustas för att användas som skyddsrum.
Tillförlitlighet är en nyckelfaktor vid valet av ventilationslösningar för underjordiska utrymmen. Höga luftflöden och drift dygnet runt ställer stränga krav på termiska verkningsgraden och eleffektiviteten hos värmeåtervinningsutrustningen.
Retermias VÅV säkerställer att både utelufts- och avluftsschaktet förblir varma längs hela sin längd, året runt.
Ett indirekt vätskekoplat värmeåtervinningssystem som består av nålvärmeväxlare är väl lämpat för användning i underjordiska ventilationsschakt långt ifrån varandra. Nålvärmeväxlare har ett lågt tryckfall och fungerar även som ett förfilter för utomhusluften.
Tillufts- och frånluftsbatterier placeras företrädesvis högst upp i utelufts- och avluftsschakten. På grund av det höga luftflödet utrustas schakten med batteriväggar som består av flera parallella och överlappande Retermia Standard nålvärmeväxlare.
För att hålla uteluftsschaktet isfritt placeras ofta en batterivägg bestående av vätskekopplade nålvärmeväxlare i den övre änden av schaktet. Värmebatterierna är placerade efter VÅV i luftflödesriktningen.
Säkerhetsklassificerade IT-anläggningar placeras företrädesvis i underjordiska anläggningar, där en lugn miljö och strukturell säkerhet enkelt kan uppnås.
IT-utrustning använder mycket elektrisk energi, som avges som värme i utrustningsrummen. Användningen av elektrisk energi i utrustningsrum mäts av den så kallade PUE-talet. Förutom värmeåtervinning från frånluften kan den värme som genereras av IT-utrustning också användas för att värma tilluften.
Olika kombinationer av frikyla och värmepump är därför avgörande för att uppnå den mest kostnadseffektiva lösningen, en låg PUE.
Nålvärmeväxlaren är den perfekta produkten för datacenterventilation tack vare dess låga flödesmotstånd på luft- och vätskesidan.
Vårt företag har årtionden av erfarenhet och stark expertis inom design, dimensionering, årliga simuleringar och optimering av energibesparande system. Vi är ett solitt och pålitlig partner, även för stora och utmanande projekt.
""Vi anser att det låga tryckfallet och det faktum att snö hindras från att komma in längre än värmeväxlaren är en absolut fördel. En annan bra sak är att värmeåtervinning är möjlig med partiella luftflöden utan rädsla för laminärt flöde".
Mikko Äyräväinen, Insinööritoimisto Äyräväinen Oy
I TLS6-projektet ligger huvudfokus på att skapa förutsättningar för affärstillväxt, digitalisering, lönsamhet och internationalisering.
I utvecklingsprojektet designas och upphandlas en ny produktionslinje för nålröret som används i nålvärmeväxlare, vilket möjliggör större tillverkningskapacitet, förbättrad driftsäkerhet och bättre kvalitet. Projektet investerar även i produktionsmaskiner.
I TLS6-projektet förbättras affärsverksamheten och kundorienterad service med hjälp av digitalisering.
TLS6-projektet utvecklar nya produkter som förbättrar funktionaliteten hos värmeåtervinningssystem.