I livscykelprojekt är det inte bara investeringskostnaderna som avgör köpbeslutet. Investeringskostnaden för ett mekaniskt ventilationssystem är cirka 10 – 20 procent av de totala livscykelkostnaderna. Det är därför helt klart att energieffektivitet är en nyckelfaktor vid valet av utrustning.
Retermia-lösningen sparar driftskostnader
Retermia-produkter är livscykelprodukter, vilket innebär, förutom hög kvalitet, betydligt lägre årliga driftskostnader jämfört med konventionella produkter. Retermia-lösningen ger stora besparingar inte bara i värmeåtervinning utan också i energi för ventilationsfläktar och pumpar och filterkostnader.
På grund av det låga tryckfallet har Retermia-systemet betydligt lägre SFP och SVP än en konventionell ventilationslösning. Dessutom kräver Retermia inga filter på frånluftssidan, vilket gör att man slipper elförbrukning och ersättningskostnader för frånluftsfilter.
En nålvärmeväxlare installerad i luftintaget förhindrar att snö och fukt når filtren. Detta gör att man slipper byta tilluftsfilter på grund av att filtret blir vått. På tilluftssidan fungerar nålvärmeväxlaren även som ett G3-grovfilter, vilket bidrar till att förlänga livslängden på tilluftsaggregatets huvudfilter och minskar kostnaderna för filterbyte.
Driftskostnaderna för ett ventilationssystem
De årliga driftskostnaderna för ventilationssystemet består av:
- behovet av värmeenergi
- den avgift som orsakas av toppvärmeeffekt (fast pris för fjärrvärme, elanslutning osv.)
- elenergibehov: el till fläkt och pump
- kostnader i samband med filterbyte
- övriga underhållskostnader
- energibehov för kylning
- den avgift som orsakas av toppkyleffekt (fast pris för fjärrkyla).
Utöver energikostnaden är det viktigt att ta reda på behovet av toppeffekt i uppvärmningssystemet. Värmeåtervinningssystemets termiska verkningsgrad vid dimensionerande utelufttemperatur påverkar väsentlig till uppvärmningssystemets toppeffektbehov.
Livscykelberäkningarna bör alltid göras med hjälp av väderdata i en timmes tidssteg och en dynamisk beräkningsmodell. Den dynamiska beräkningsmodellen bör ta hänsyn till elförbrukningen (SVP-värdet) och förändringarna i termisk verkningsgrad som funktion av uteluftstemperatur och luftmängd.
Beräkning av tilluftens årliga värmeenergibehov
Vid beräkning av det årliga uppvärmningsenergibehovet för ventilation bör man förutom termisk verkningsgrad även ta hänsyn till börvärdet för tilluftens inloppstemperatur och frånluftens temperatur, som kan variera under dagen på grund av interna belastningar.
På grund av de interna belastningarna (människor, lampor, maskiner och utrustning) och tilluftsdistributionssystemet kan inte all värme som finns i frånluften utnyttjas fullt ut för att värma tilluften under hela uppvärmningssäsongen. Vid beräkning av livscykelkostnader är det därför viktigt att beräkna tilluftensverkliga behov på uppvärmningsenergi när tilluften värms upp från uteluftens temperatur till börvärdet för tilluftstemperaturen (inte till frånluftstemperatur). Med andra ord, måste livscykelkostnadsberäkningarna omfatta en undersökning av årsverkningsgrad för tilluft. Beaktandet av årsverkningsgrad för tilluften skiljer sig från beaktandet av årsverkningsgrad för frånluft som används vid beräkningen av E-tal, som baseras på beaktandet av värmeförluster från ventilation.
Ventilationssystemets årliga elbehov
Elförbrukningen för ett modernt ventilationssystem med effektiv värmeåtervinning är ofta i samma storleksordning eller högre än den årliga uppvärmningskostnaden för tilluften.
El kan vara betydligt dyrare än fjärrvärme och ha ett större koldioxidavtryck.
Behovet av el till fläktar och pumpar är inte beroende av väder eller plats.
Vid beräkning av elförbrukningen i ventilationssystem bör pumparna (värmeåtervinning, kylning, uppvärmning) också beaktas. Med andra ord bör det så kallade SVP-värdet beräknas.
Beräkna kostnader för ventilationsfilter
Ventilationsfilter byts antingen periodiskt, till exempel en gång per år, eller när filtertrycksskillnaden överstiger larmvärdet. Larmvärdet är vanligtvis 1,5-2 gånger tryckfallet för det rena filtret. Filtrets tryckförlust ökar när filtret blir smutsigt, vått, fruset eller blockerat av snö. Snö och fukt orsakar i genomsnitt 3 extra byten av tilluftsaggregatets främre filter per år i ett traditionellt ventilationssystem. (källa: intervjuer med personal vid Kuopio Universitetssjukhus, Uleåborgs Universitetssjukhus och Norra Karelens välfärdsområde Siunsote).