As Oy Vuorikilpi

Jyväskyläläisessä kerrostalossa nautitaan edullisesta lämmöstä

Retermian PILP-järjestelmällä yli 17 000 euron vuosisäästöt

Olli Ingervolta sujuu taloyhtiönsä energiaremontista kertominen jo rutiinilla – niin paljon huomiota hanke on herättänyt. ”Pari – kolmekymmentä henkeä eri taloyhtiöiden hallituksista on jo käynyt meidän asennustamme katsomassa.”

Hanke sai alkunsa Ingervon iltalukemisista: Kiinteistölehden juttu kerrostalojen maalämmityksestä innosti Asunto-osakeyhtiö Vuorikilven hallituksen puheenjohtajaa selvittämään mahdollisuudet asentaa maalämpö omaan taloyhtiöön. Enermix Oy:ltä tilattu ennakkokartoitus osoitti maalämmön kuitenkin kannattamattomaksi. Yli kahdenkymmenen lämpökaivon poraaminen kuudenkymmenen asunnon lämmitystarvetta varten ei olisi maksanut itseään takaisin järkevässä ajassa. Enermix ehdotti sen sijaan poistoilman lämmöntalteenottoa. Taloyhtiössä oli jo aiemmin tehty ikkunaremontti ja yläpohjan lisäeristys.

Kilpailutuksen jälkeen Enermix sai urakan itselleen, ja työt aloitettiin tammikuussa 2013. Urakoitsijan toiminta saa paljon kiitosta hankkeesta vastanneilta: asennus vei aikaa vain kahdeksan päivää. Asukkaat eivät remonttia juuri huomanneetkaan – lämmitys ja lämmin vesi olivat hetken pois päältä, siinä kaikki. ”Ja nyt vain nautitaan edullisesta lämmityksestä,” Ingervo hymyilee.

Hallituksen puheenjohtaja Olli Ingervo esittelee ”Rahapajaa”.

Säästöt ovat jopa ylittäneet ennakko-odotukset. Kaukolämmön osto on pudonnut puoleen. Vuotuiset energiansäästöt ovat yli 17 000 €, josta kaukolämmön perusmaksun alenemisen osuus on 
6 500  vuodessa. Kymmenessä vuodessa yksinään perusmaksun alentumisella säästetään 65 000 , ja lisäksi lämmitysenergian kokonaiskulutus on pienentynyt 40%. Takaisinmaksuajaksi hankkeelle tulee noin seitsemän vuotta.

Janne Heinonen Enermix Oy:stä on mitannut järjestelmän vuotuisen lämpökertoimen (COP) arvoksi 4. Luvussa on otettu huomioon paitsi lämpöpumpun, myös keruu- ja latauspiirin liuospumppujen sähkönkulutus.

Hankkeen kokonaishinnasta, 120 000 €:sta (sisältäen arvonlisäveron), taloyhtiöllä oli sijoittaa omaa rahaa puolet. Puolet eli 60 000 € otettiin huoltolainana taloyhtiölle. Laina maksetaan takaisin säästöillä, noin kuudessa vuodessa. Kaupungilta on vielä lisäksi tulossa energia-avustusta.

Järjestelmä on toiminut ”äärettömän hyvin.” Huolto ja neulalämmönsiirrinten pesu painepesurilla on sujunut Ingervon mukaan helposti.

Isännöitsijä Ilkka Kuulasmaa lämmönjakohuoneessa.

Myös isännöitsijä Ilkka Kuulasmaa on tyytyväinen. Yhtiövastikkeita ei ole taloyhtiössä tarvinnut korottaa seitsemään vuoteen eikä korotustarvetta ole lähivuosinakaan näköpiirissä – siitä huolimatta, että monet menoerät jätemaksuista veroihin ovat nousseet. Tällaisella matematiikalla on helppo saada energiaremontille yhtiökokouksen hyväksyntä. Kuulasmaalla onkin jo tiedossa 13 -15 taloyhtiötä Jyväskylässä, joihin on suunnitteilla vastaavanlainen järjestelmä.

TLS6- hankkeessa pääpainopiste on luoda edellytyksiä yritystoiminnan kasvattamiseen, digitalisoimiseen, kannattavuuteen ja  kansainvälistymiseen.

Kehittämishankkeessa suunnitellaan ja hankitaan uusi tuotantolinja neulalämmönsiirtimissä käytetylle neulaputkelle, joka mahdollistaa suuremman valmistuskapasiteetin, parantuneeen toimintavarmuuden ja paremman laadun. Hankkeessa myös investoidaan tuotannon koneisiin.

 

TLS6- hankkeessa kehitetään liiketoimintaa ja asiakkaalle suunnattua palvelua digitalisaation avulla. 
TLS6- hankkeessa kehitetään uusia tuotteita, jotka parantavat lämmöntalteenottojärjestelmien toimivuutta.